Szőke Annamária

A művészettörténeti muzeológia tantárgy oktatása az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetében

 

 

Előzmények és tantárgyi környezet

            A tantárgyat 1999 őszi félévében vezették be a Tanszék (később: Intézet) tantervébe. A művészettörténeti muzeológia elnevezés a Magyarországon megfigyelhető gyakorlatot követi a szakmuzeológiák elnevezése terén (vö. történeti-, irodalmi-, néprajzi-, vagy műszaki termeléstörténeti muzeológia).

            A 2001 nyarától kezdve fokozatosan kidolgozott kreditrendszer tantárgyi programleírásában a művészettörténeti muzeológia leírása a következő volt: Általános muzeológiai bevezető után a művészeti-, művészettörténeti gyűjtemények és múzeumok létrejöttének története, szellemi, társadalmi háttere, módszerei és problémái kerülnek tárgyalásra hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt. A tudományos vagy művészeti szemléletváltozások következtében felmerülő kérdések mellett a hallgatók áttekintést kapnak a múzeumi munka legfontosabb területeiről, valamint a múzeum mint intézmény és a mindenkori aktuális képzőművészet összefüggéseiről.

            A művészettörténeti muzeológia kifejezés eleddig – tudomáson szerint – sehol sem fordult elő a szakirodalomban, korábban ilyen jellegű tananyag oktatására sem került sor sehol. Mindemellett a tantárgy oktatásának megindulását nem előzte meg a tantárgy tanítása módszertanának kidolgozása, vagy valamiféle módszertani-tematikus egyeztetés akár a tanszéken belül, akár más – hasonló tantárgyat oktató – tanszékek oktatóival.

            1945 és 1967 között Oroszlán Zoltán tartott előadásokat az általános muzeológia köréből művészettörténészek számára. A Tanszéki/Intézeti Könyvtárban a vonatkozó irodalom igen szűkös volt, általános muzeológia témakörben is csupán Burcaw, G. Ellis: Introduction to Museum Work (The American Association for State and Local History, Nashville, 1975.) és Korek József: A muzeológia alapjai. Egyetemi segédkönyv (Tankönyvkiadó, Budapest, 1988.) magyar nyelvű munkája volt elérhető. A tantárgy témakörének, az oktatása céljának és módszerének, a szakirodalom-jegyzéknek, a vizsgakövetelményeknek a kidolgozása a tantárgyat oktató tanár feladta lett.

            A tantárgy oktatásával Szőke Annamária adjunktust (vagyis: engem – a továbbiakban első szám első személy) bízták meg, aki ez idáig öt alkalommal tartottam féléves kurzust a témából. (Ezen belül két alkalommal Keserü Katalinnal közösen, amikor is ő az alább vázolt tematikát és módszert követő előadásaim után tartotta meg előadásait) A tantárgy tantervi kontextusát 1). a múzeumi(ismeret)i gyakorlat(ok) és 2). a 120 órás múzeumi gyakorlat tantárgyak, 3). az egyes történelmi előadásokon a múzeumokkal és gyűjteményekkel kapcsolatban elhangzottak, valamint 4). a hallgatók részéről elvárt rendszeres múzeumi, kiállítási látogatások jelölték ki. 2002-ben jelent meg az az évfolyam, amelynek számos tagja pedagógiai tanulmányai folyamán múzeumpedagógiát is tanult, illetve ezzel intenzívebben foglalkozott (VIVO Alapítvány).

            1). A múzeumi gyakorlat valamely művészeti múzeumban folytatott gyakorlat, amely a gyűjteményben található műalkotások művészettörténeti megközelítéseivel foglalkozik, a gyakorlatot vezető tanár szakterületétől függően. Szemben az egyetemi kurzusokkal, a hallgatók itt élőben találkozhatnak a műalkotásokkal. Bizonyos konfúziók adódtak a tantárgy tartalmát illetően abból, hogy korábban elnevezése múzeumismereti gyakorlat volt, amelynek keretében a múzeumi munka egyes területeivel (pl. restaurálás, etc) is meg lehetett ismerkedni. Személyes tapasztalatot egyetemi tanulmányaim alatt az utóbbi vonatkozásban Molnár László óráin szereztem, aki pl. a hallgatók által választott témában egy kiállítás megtervezését adta ki feladatul. A kiállítás-rendezés különböző módjairól, stílusairól nem esett szó, elméleti vagy történeti bevezetést nem kaptunk, így mindenki abból dolgozott, amit látott. Külföldön szerzett inspiratív élmények átemelése a merőben fiktív kiállítás-tervezésbe nem vezethetett átütő eredményekhez (pl. Fülemüle Ágnes 1983/84 körül kettes osztályzatot kapott, mert porcelán-kiállítási tervében az étkészleteket asztalokon helyzete volna el, a vázákba virágokat állított volna). A művészettörténeti muzeológia bevezetése előtt, 1999 januárjában elkészített akkreditációs anyagban a múzeumi gyakorlatok tárgyleírása így hangzik: Általános muzeológiai és múzeumtörténeti ismeretek megszerzése után a művészettörténeti és muzeológiai klasszifikáció megfeleltetésének egyes esetei vizsgáltatnak. Kiemelt tárgyalandók a magyarországi legfőbb múzeumok és a tudományos vagy művészeti szemléletváltozások következtében felmerülő kérdések. A részben ilyen értelemben felfogott múzeum(ismeret)i gyakorlat keretében évek alatt több tanár vezetésével számos különféle témájú gyakorlat zajlott, amelyek tapasztalatainak összefoglalása nem készült el. Mindenesetre a művészettörténeti muzeológia tárgy tartalma a  „múzeumi gyakorlatok fentebbi meghatározását kimeríti.

            2). A 120 órás múzeumi gyakorlatot (korábban volt még: Nyári múzeumi-műemléki gyakorlat is) általában egy-egy múzeumban végzik el a hallgatók, amikor is legtöbbször alapvető múzeumi feladatokat látnak el. (A tantárgy elnevezése ma: 120 órás szakmai gyakorlat.) Az akkreditáció szerint: A gyakorlat a hallgató szűkebb érdeklődése alapján választott múzeum (műemléki intézmény) munkarendjének, gyakornoki munkakörének megfelelő. Szintén nem készült összefoglalás vagy kimutatás arról, hogy milyen és hányféle feladatot látnak el az egyes hallgatók gyakorlati idejük alatt; hogy milyen módon kerülnek az intézménybe; mennyire határozza meg későbbi karrierjük alakulását az, hogy hol gyakornokoskodnak; mennyire elmélyülten foglalkoznak velük az egyes intézményekben, valóban hasznos munkát végeznek-e, stb.

            3). Minden évben feltett kérdésem alapján tudom, hogy az egyes történelmi előadásokon múzeumokkal és gyűjteményekkel kapcsolatban is elhangzanak információk, ám ezek a művek vagy a művészek tárgyalásának rendelődnek alá. Én magam a 19. századi képzőművészet tárgyalásakor kitérek a múzeumok szerepére a kortárs múzeumi vagy kiállítási művészet megjelenésével kapcsolatban, ami a korszakban megkerülhetetlen téma. A múzeum, mint új építészeti feladat szintén szóba kerül az építészettörténeti előadásokon. Átfogóbb gyűjtemény-történeti előadássorozatra tudomásom szerint csak egyszer, 1986/7 körül került sor Galavics Géza szervezésében egy féléves kurzus keretében. Meg kell említeni, hogy gyűjtemény- vagy intézménytörténeti témában szakdolgozatok is születtek. Keserü Katalin a 90-es évek elején végzett gyűjtést a nyolcvanas évek művészetéről, amikor egyes múzeumok működéséről is alapkutatások folytak.

            4). Szintén rendszeresen, a bevezető előadáson, felmérést végeztem a hallgatók körében arról, hogy milyen múzeumi, muzeológiai problémákról tudnak, hogyan látják a múzeumok helyzetét, miben látják a feladatait, milyen élményeik voltak az utóbbi időben, stb. Célom ezzel – a tájékozódáson kívül – az, hogy lehetőség szerint kapcsolódjak egy őket esetleg foglalkoztató aktuális problémához, és ezen keresztül vezessem be őket a muzeológia elméleti kérdéseibe, illetve a múzeumok történetébe. Minden évben egy-egy aktuális probléma vagy jelentősebb kiállítás is figyelmünk középpontjában áll. (1999 őszén: a korona átszállítása; 2000 őszén: a tanulmányi kiállítás, Artpool MKK, valamint a Média-modell című kiállítás a Műcsarnokban; 2002 őszén: a 4M; 2003 őszén: Muzeológiai irodalom: a Metszéspont02 Egyesülettel együtt a Magyarországon fellelhető szakirodalom összegyűjtése.)

 

A tantárgy oktatása – 1.

            1999 őszén előadásaim elsősorban gyűjtemény- és intézménytörténeti jellegűek voltak, és alapvetően 1986-os két előadásomra támaszkodtak, amelyeket a múzeumok kialakulásáról tartottam múzeumi gyakorlatok keretében. Ebben az évben ismertem meg Friedrich Waidacher Handbuch der Allgemeinen Museologie című (Böhlau Verlag, Wien, Köln, Weimar, 19993) szisztematikus munkáját, amelyet mind a mai napig kézikönyvként használok, és elődás-sorozatomat is e könyv elméleti kiindulása, illetve kronológiai, tematikus struktúrája alapján építem fel. Ezért ennek rövid összefoglalását fontosnak tartom (mellékelve a könyv felépítését jól tükröző tartalomjegyzéket is).

            Friedrich Waidacher (1934) zenét, néprajzot, művészettörténetet és filozófiát tanult. 1977 és 1994 között a grazi Steiermärkisches Landesmuseum igazgatója volt. Az Union of Museologists alapító tagja. 1995 óta t. k. mint múzeumkonzulens és múzeológiai egyetemi lektor tevékenykedik.

 

Waidacher: Általános muzeológia

            A muzeológia mint tudomány megismerése tárgyának meghatározása és a muzeológia definiálása kapcsán Waidacher hangsúlyozza, hogy egy alkalmazott-gyakorlati irányultságú szakterület esetében különösen ügyelni kell arra, hogy azok a jelenségek, amelyek a praxis következtében erősen az előtérbe tolakodnak, ne tereljék el a figyelmet azokról az eszmékről (ideákról), amelyek az alapját képezik (29).

            Éppen ezen alkalmazott-gyakorlati tevékenység miatt egyes muzeológusok úgy gondolják, hogy nincs szükségük a muzeológia elméleti alapvetéseire, mivel személyes tapasztalataik (kiegészülve az elődök tapasztalatainak ismeretével) elegendőek ahhoz, hogy feladataikat ellássák, és ezeket a tapasztalatokat modell-értékűnek tekintik. Más elképzelések szerint a múzeumi kontextuson kívül (pl. régiségkereskedésben vagy az áruforgalom és -raktározás, -bemutatás terén) szerzett tapasztalatok jól hasznosíthatók olyan feladatok esetében mint a műtárgyvásárlás, a raktározás, vagy a tárgyak bemutatása/kiállítása (empirikus praktikus kiindulópont). Egy másik felfogás szerint a múzeumban képviselt tudományszak (pl. a művészettörténet) ismerete a múzeumi munka kielégítő elméleti alapját jelenti (alkalmazott-szakelméleti kiindulópont) (30-31).

            Ezzel szemben Waidacher egy autonóm elméleti kiindulópont szószólója, és a muzeológia elméleti alapvetésében W. Gruzinski lengyel szerzőre és a brünni iskola (Zbynek Z. Stránsky) ismeretelméleti kiindulására támaszkodik. Elméleti alapállását jól tükrözik az általa használt fogalmak is, amelyeket A muzeológia fogalmai részben külön is definiál (56). Tehát a Museum- előtagból képzett szavak/terminusok helyett (pl. Museumskunde, Museumswissenschaft, Museumswesen) a Museal- vagy Museo- előtagosokat használja (Musealität, Musealisierung, Musealwesen, Museologie, etc), és a kettő közötti különbséget úgy határozza meg, hogy az előbbiek a muzealitásnak múzeum formájában történő konkretizációjával foglalkoznak.

            Definíciója középpontjában tehát a muzealitás (Musealität) fogalma áll, amellyel az embernek a valósághoz való különös viszonyát minősíti. A muzeológia megismerésének a tárgya az embernek a valósághoz való sajátos megismerő és értékelő viszonya. Ez a viszonyt nevezzük muzealitásnak. Ez azt jelenti, hogy az ember bizonyos tartalmak közvetítőiként (Zeugnisse) tárgyakat választ ki, amelyeket olyan fontosnak tekint, hogy azokat korlátlanul megőrzi és a társadalom számára közvetíti. (34). A muzealitás olyan konkrét tárgyakban nyer kifejezést, amelyeket mint egy meghatározott társadalmi valóság bizonyságait ezen társadalom szolgálatában válasszunk ki, azokat megőrizzük, kutatjuk és bemutatjuk/közvetítjük. (37). Ezáltal ezek a tárgyak a társadalom számára gondolkodási funkciót látnak el. A muzeológia segítségével a muzeális intézmények saját fejlődésüket úgy alakíthatják, hogy a társadalom jövőbeli követelményeinek is a legnagyobb mértékben megfeleljenek (39).

            Eszerint a muzeológia a muzeális jelenséget illető összes elméleti és gyakorlati alapelvvel foglalkozik: ezek leírásával, klasszifikálásával, magyarázatával, valamint gyakorlati vonatkozásaival (eljárások, módszerek, technikák és segédeszközök).

            A múzeológia mind tudomány megismerésének a tárgya nem a múzeum, nem a múzeumi tárgy és nem a múzeumi tevékenység, hanem a muzealitás. A múzeumi intézmények folyamatok, amelyekben a muzeális jelenség történik és észlelhető (és nem csupán ezekben történik). A múzeumnak mint intézménynek, és sajátosságainak, funkcióinak materiális értelemben vett vizsgálata egy bizonyos időmetszetben nem veszi figyelembe, hogy azon elemek közül, amelyek alkotják (emberek, gyűjtemények, szervezeti formák, célok, munkamódszerek, értékek, etc.), – egy sem változatlan (33). Az a muzeológia-definíció, amely szerint a kutatás tárgya a múzeum és annak funkciói, nem érhet el többet, mint egy kortárs intézményi forma funkcionális és szervezeti összefüggéseinek magyarázatát. Ezek a praktikus és szakelméleti feltételek jóllehet szükségesek, ám nem kielégítőek. Nem vesznek tudomást az ember és a valóság közötti muzeális viszonynak az intézményektől független karakterisztikus jelenségéről (36).

            A muzeológia interdiszciplináris tudomány, amely módszereit, szempontjait a filozófia (ontológia, gnoszeológia, axiológia, etika), a pszichológia (észlelés-, kognitív, szociál-pszichológia), a kommunikációtudomány (információelmélet, szemantika, szemiotika), a szociológia, valamint a rendszerelmélet, a kibernetika, a jog- és gazdaságtan, és az antropológia egyes területeiről nyeri.

            Az általános muzeológia felosztása: 1. – metamuzeológia; 2. – történeti muzeológia; 3. – elméleti muzeológia; 4. – alkalmazott muzeológia.

            1). A metamuzeológia feladata a muzeológia tudományelméleti kiindulását megvilágítani, célját, módszereit, eredményeit normatívan megítélni és kritikusan értékelni (41) – a fentebb vázolt muzeológia-definíció is ennek a körébe tartozik.

            2). A történeti muzeológia feladata azoknak az időbeli és helyi körülményeknek és feltételeknek a leírása és magyarázata, amelyek között a muzealitás megjelent és a reflexió tárgya lett. Eközben tárgyát a történeti fejlődés folyamatában és a jelenhez való viszonyában egyaránt szemléli (65). (Zárójelben jegyzem meg, hogy a történeti muzeológia fogalom használata eltérő a bevett hazai gyakorlattól, nálunk ugyanis ez az egyik szakmuzeológia elnevezése.)

            A gyűjtés – minden muzeális tevékenység előfeltétele – primér természetes vágyból származik. A muzeális viszony, mint az ember egy meghatározott magatartása, szekundér szükségleteken alapul, vagyis az ember társadalmilag vagy kulturálisan meghatározott igényein és vágyain. Ez a viszony nem korhoz kötött, hanem egy egzisztenciális, általános emberi vágy kifejeződése – a vágyé, hogy az emlékezetet ébren tartsuk. Egyrészt azért, hogy az emberek saját jelenük és jövőjük tekintetében definíciós- és orientációs segítséget kaphassanak, másrészt azért, hogy az egyes személyek és a társadalom életének mulandóságát ezek létezését bizonyító anyagi tárgyak továbbadása révén transzcendentálhassuk. E cél érdekében az ember megpróbálja minden anyagi dolog pusztulását és természetes elváltozását, ha nem is végérvényesen megakadályozni, legalább hosszabb távon lelassítani (67). A merő gyűjtés tehát nem muzeális jelenség. Így a kincstárak és templomi kincsek a muzealitás fogalmának tág értelmében férnek csak bele a történeti muzeológiába.

            „Az általános történettudomány a múzeumokat elsősorban konkrét megjelenési formájukban, vagyis mint kulturális intézményeket vizsgálja, amelyeknek meghatározott társadalmi feladataik voltak. Valóban sajátos hatásuk azonban csak azon eszmék ismeretében vizsgálható megfelelően, amelyek ezen intézmények létrejöttét meghatározták (65). A muzealitás története nem egyenlő a múzeumtörténettel, hanem eszmetörténet, a muzeális jelenség mögötti világnézeti- és értékképzetekkel foglalkozik. A muzealitás története annyiban segít abban, hogy felismerjük az aktuális tendenciákat, amennyiben a jelen helyzetet eredetének háttere előtt mutatja (66).

            A történeti muzeológia tudománytörténete viszonylag szerény. Jóllehet korábban is foglalkoztak egyes múzeumok, múzeumtípusok történetével, szervezett formában csak a 20. század 2. felétől folynak kutatások ezen a területen (71). Fontos előzményekként nevezhetők meg azok a kutatások, amelyeknek a University of Leicester, az Institut für Museumskunde in Berlin, és az egykori lipcsei Fachschule für Museologen adott helyet. Szakfolyóiratok közül az oxfordi Journal for the History of Collections (1989-től) meghatározó szerepe emelendő ki.

            3). Az elméleti muzeológia a muzealizálás jelensége (Musealwesens) egészének az alaptudománya, feladata, hogy a muzeális gyakorlat számára az előfeltevéseket kidolgozza (147), illetve hogy a gyűjteményből, a tények leírásából és az elrendezéséből levezetett-, valamint az elméleti gondolkodás révén nyert új eredményeket szisztematikusan ábrázolja. Egyes kutatási területei a szelekció, a tezaurálás, a kommunikáció, és az intézményesítés elméleti vonatkozásaival foglalkoznak.

            4). Az alkalmazott muzeológia a muzeológiai elmélet gyakorlati alkalmazása számára nyújt  általános eljárásbeli alapokat és szabályokat (303). Egyes területei az elméleti muzeológia négyes felosztását követik, és a tárgy kiválasztása és dokumentálása; az állomány létrehozása és kezelése; az állomány közvetítése/bemutatása és a PR; a tervezés, a szervezés és a management kérdéseivel és részterületeivel foglalkoznak.

 

A tantárgy oktatása – 2.

            Előadásaim folyamán az általános muzeológia fentebb ismertetett négy területe közül – Waidacher elméleti alapvetésének és szempontjainak ismertetése után – elsősorban a történeti muzeológiára szorítkoztam, azon belül is a művészettörténet tárgykörébe tartozó tárgyak különböző típusú gyűjteményekben való megjelenésére a történelem folyamán, és a művészeti múzeumok kialakulására (ezek száma – W. szerint – a világon az összes múzeumokénak [1980-ban 35.000] a 7%-a, és 3/4 részük Európában és Észak-Amerikában található, 25.). Gondolati és elméleti kísérletként fogva fel, egyre inkább Waidacher elmélete alapján próbálom rendszerezni és értelmezni az anyagot és a jelenségeket, valóban egy muzeológiai eszmetörténeti áttekintést adva. Waidacher periodizációját alapul véve, egy-egy jelentős múzeum- vagy gyűjtemény-típus funkcióját, kialakulásának körülményeit, az ezek mögött tetten érhető eszméket (netán világmagyarázatokat) előtérbe helyezve, egyes eseteket részletesebben ismertetve. Waidacher periodizációja a múzeum intézményének első egyértelmű megjelenéséből indul ki, és azt megelőzően kimutatható gyűjtőtevékenységeket az újkori értelemben vett múzeumhoz való közelségül alapján rendezi sorba (72). Ennek alapján öt muzeális korszakot különböztet meg:


Premuzeális korszak
– az ókortól a 14. századi kincstárakig

Protomuzeális korszak – a 14. századtól a 17- századig (a hercegek és pápák mint gyűjtők; naturáliagyűjtemények; Kunst- und Wunderkammern; a múzeum mint idea)

Paleomuzeális korszak – a polgári gyűjtemények és az első nyilvános múzeumok a 17. és 18. században

Mezomuzeális korszak – a késő 18. század állami múzeumaitól a 20. század első feléig (Nyilvános múzeumok; Új múzeum-fajták; Térformák; Megvilágítás; A múzeum mint autonóm épülettípus)

Neomuzeális korszak – a 2. vh. végétől (Az első jövőgondolatok; Múzeumépítészet; Új múzeum-fajták; Professzionalizálódás és képzés; A nyilvánosság kontrollja)

 
Az előadásaim egyes témakörei és kronológiája jelenleg:

1.

Beszélgetés: eddig tanultak során múzeum-téma, a múzeumi munka egyes feladatai. Aktuális téma.

 

2.

Az általános múzeológia felosztása (Waidacher): meta-, történeti-, elméleti-, alkalmazott múzeológia. Ezen belül: művészet(történet)i múzeumok.

 

3.

A gyűjtés. Történeti muzeológia: Premuzeális- és protomuzeális korszak (fő hivatkozás: Schlosser, Julius von: Kunst- und Wundekammern der Spätrenaissance. Monographien des Kunstgewerbes. Hrsg. von Jean Louis Sponsel. N. F. XI. Leipzig, 1908.)

 

4.

A múzeum mint idea: a Wundekammer eszmei háttere, értelmezési kísérletek (fő hivatkozás: Bredekamp, Horst: Antikensehnsucht und Maschinenglauben. Die Geschichte der Kunstkammer und die Zukunft der Kunstgeschichte. Verlag Klaus Wagenbach, Berlin, 1993.; Magyarul egy fejezete: A Kunstkammer mint játéktér. In: Café Bábel, 1994/4. 105-112.)

 

5.

Paleomuzeális korszak: átmenet a Kunstkammerek és a modern művészet(történet)i múzeum között. A Wundekammer-koncepció felbomlása, a művészeti gyűjtemények elkülönülése és ennek eszmei megalapozása. A modern gyűjtés kezdetei (Itália, Anglia, Hollandia), az első önálló képtárak kialakulása a 17. században. A művek elrendezése a későreneszánsz és barokk képtárakban és kortárs művészet összefüggése, Galeriebild, mint képtípus. Winckelmann és a művészettörténeti módszer (linnéizmus), a művészettörténeti szempontok a gyűjtemények elrendezésében. Első nyilvános gyűjtemények. Bécs: a Stallburg és a Belvedere (17-18. sz.)

 

6-7.

Mezomuzeális korszak – a késő 18. század állami múzeumaitól a 20. század első feléig. A közgyűjtemények kialakulásának ideológiai, politikai, szociológiai, gazdasági feltételei. A public jelentése a 18. században. A művészet mint a politikai/társadalmi berendezkedés tükre. A művészeti múzeum mint a polgárság kulturális önmeghatározásának eszköze (W. Grasskamp): a francia forradalom és a múzeum új eszméje. Musée Napoleon. A nemzeti múzeumok létrejötte és a nemzeti művészet előtérbe kerülése: a középkori és a nemzeti művészet felfedezése. Musée des Monuments Français.

 

8.

Az új metafora: a múzeum mint templom. A művészet befogadásának új módja, ennek összefüggése a romantika művészetfelfogásával. A berlini Museumsinsel. Altes Museum (mint a történeti és az esztétikai elrendezés ötvözete), a Neues Museum, a Nationalgalerie: a nemzeti és internacionális / a régi és az új művészet összeütközése. Múzeum és műkereskedelem. Múzeum és kortárs művészet. Múzeumegyletek. Kaiser-Friedrich Museum: atmoszférikus – kultúrtörténeti kiállítások, egy-egy korszak rekonstruálása a maga egészében (W. Bode).

 

9.

Világkiállítások és enciklopédikus gyűjtés: VAM. (tervezett előadás)

 

10.

Neomuzeális korszak: európai mintára vagy attól eltérő előfeltételekkel létrejött múzeumok az USA-ban. A múzeum mint közönségorientált intézmény. A 20. század első felében az elsősorban a gyűjtés és a kutatás helyeiként működő poros múzeumok korszerű átalakításával kapcsolatban megfogalmazott javaslatok Európában. Múzeumellenesség. Múzeum és politika a diktatúrákban.

 

11.

A múzeumok terén végbement változások három szempont szerint:

1). formai (felfokozott művészeti egység, szemléletes élmény létrehozása, illetve a zsúfoltság helyett white cube: ennek előzményei a kortárs művészeti kiállításokon.)

2). funkcionális (nem kutatóhely, nem esztétikai templom, hanem információs, nevelési feladatokat ellátó, aktuális élethelyzetekre reflektáló hely. Ezen funkciók vegyítése pl. a MAK-ban.

3). látványossági, gazdasági és turisztikai szempontokból.

 

12.

Múzeum-bumm 1960 körül és a múzeumok gondjai. Új múzeológia.

 

13.

Magyarországi gyűjtés- és múzeumtörténet.

 

14.

Múzeumépítészet. Eredetileg is annak épült 19. századi épületek, átalakítások, más funkciójú épületbe költözés, újabb, poszt-modern épületek (tervezett előadás)

 

15.

A modern művészet fejlődése elválaszthatatlan a múzeumoktól (Werner Haftmann, 1969). A múzeumok és a mindenkori kortárs művészet. Múzeumi művészet, kiállítási művészet, intézményművészet. 20. századi művészek a múzeumról. Művészmúzeumok. Múzeum-téma a művészetben. A múzeum/kiállítás mint a művészet legitimációja. Intézményi művészetelmélet.

 

Szakirodalom-jegyzék

A hallgatók rendelkezésére bocsátott szakirodalomjegyzéket a budapesti könyvtárakban vagy xeroxmásolatban elérhető könyvekből és tanulmányokból állítottam össze, tematikus és korszakok (századok) szerinti tagolásban. Ezzel egyidőben egy ideális irodalomjegyzéket is elkészítettem, amelynek egyes tételeit fokozatosan igyekszem a könyvtár számára megszerezni. 2003-ban a múzeumi és muzeológiai kérdésekkel foglalkozó Metszéspont02 Egyesület honlapjára való elhelyezés céljával szisztematikus gyűjtést végeztem a hallgatókkal a jelentősebb fővárosi könyvtárakban megtalálható muzeológiai szakirodalom terén. A beérkezett tételeket adatbázisban dolgozom fel, és Waidacher könyvének tagolása, a University of Leicester Bookshop. Museum Studies katalógusának-, valamint az interneten elérhető, Professor J. Lynne Teather (Museum Studies Program University of Toronto) által összeállított Curriculum Guide For Museum Studies: The Framework for Reflective Museum Practice csoportosítása alapján egy, a jövőben bővíthető tezauruszféleséget dolgozok ki az itthon hozzáférhető külföldi és a magyar nyelvű szakirodalom rendszeres feldolgozásához. Ez, miként a torontói vállalkozás, az inteneten elérhető lesz a hallgatók számára.

 

Vizsgakövetelmények

Tekintve, hogy a muzeológia előadásokat a hallgatók művészettörténeti tanulmányaik végén hallgatják, amikor már szakdolgozatukon is dolgoznak, a magyar nyelvű kötelező olvasmányokon túl felkínáltam nekik, hogy a nagyszámú tételt tartalmazó bibliográfiából mindenki olyan korszakot, olvasmányt válasszon, amely kapcsolódik kutatásaihoz, érdeklődéséhez. A vizsga valóban kollokvium, beszélgetés formájában zajlik. A magyar nyelvű kötelező irodalomjegyzékbe újabban bele vettem az utóbbi években múzeumi témában itthon megjelent számos újságcikket és tanulmányt is, amelyek azt bizonyítják hogy az általános „múzeumismeret” iránt megnövekedett az érdeklődés.

 

Tervek

A fentebb idézett, az akkreditációs anyagban leírtakhoz (vagyis hogy a tantárgy keretében általános muzeológiai és múzeumtörténeti ismeretek megszerzése után a művészettörténeti és muzeológiai klasszifikáció megfeleltetésének egyes esetei vizsgáltatnak) igazodva, a Waidacher-féle muzeológia-felfogás alapján ki kellene dolgozni a művészettörténeti muzeológia metatudományát, történetét, elméletét és alkalmazását.

Ez olyan kérdéseket is érintene, mint pl. a muzealitás és a művészet mint a valóság elsajátításának, értelmezésének módjai közötti kapcsolat; a modern értelemben vett múzeumok és a művészettörténet mint tudomány megjelenésének összefüggései; a ma a művészettörténeti kutatás tárgyát jelentő (mű)tárgyak és a múzealizálás folyamatának bonyolult viszonya, amely egy, a változó művészetfogalmat is érintő kérdés. Egyes felfogások szerint a művészet a (francia forradalmi) múzeumban vált autonómmá (bár ugyanakkor attól függőségbe is került), ma pedig már ennek a történetiségre alapozott múzeumtípusnak az érvénytelenségéről beszélnek, amikor is a múzeumi kiállítások nem a múlt koherens feltárását kísérlik meg, hanem aktuális társadalmi folyamatokra reflektálnak (D. Meijers pl. H. Szeemannra hivatkozva), s mindez befolyás gyakorol a múlt művészetének a kutatására is. A műgyűjteményekkel és a múzeumokkal foglalkozó, viszonylag újkeletű kutatások befolyásolják a múlt művészetének művészettörténeti megközelítéseit is. Valamint: a történeti muzeológia révén feltárt egyes eszmék, vagy felfogás- és szemléletmódok, amelyek egy-egy gyűjteménytípus kialakítását meghatározzák tulajdonképpen ma mind érvényesek. Bredekamp szerint pl. az internet ismét a Wunderkammerek által megtestesített, analogikus és asszociatív világmegismeréshez hasonló összefüggések feltárását teszi lehetővé.

A lineáris képzés bevezetésével elképzelhető, hogy az egyik művészettörténeti MA-diplomát nyújtó továbbképzési terület a muzeológia lesz az egyetemen. Ez azt jelenti, hogy a tantárgy jelenlegi oktatását jelentősen differenciálni és bővíteni kell. Elő kellene készíteni egy többszerzős művészettörténeti muzeológia című egyetemi jegyzetet is, valamint a kidolgozott új curriculum, a muzeológia mint tudomány rendszere, és a mind teljesebben megismert szakirodalom alapján egy könyvkiadási programot kellene elindítani, alapvető munkákat lefordíttatni.

Budapest, 2003. november


Melléklet 1.

Waidacher, Friedrich: Handbuch der Allgemeinen Museologie.

Böhlau Verlag, Wien, Köln, Weimar, 19993.

Tartalomjegyzék

 

1. exkurzus: a jelen

                        A világ múzeumai

                        Statisztikák

                        A múzeumok látogatottsága

                        Változások

                        Új fejlemények

                        A múzeum státusza


1. Metamuzeológia

            1.1. Alapvetések

                        A muzeológia megismerésének tárgya

                        A muzeológia definíciója

            1.2. Összefüggések

                        A muzeológia rendszere

                        Irodalom

2. exkurzus: Tudományelmélet


2. Történeti muzeológia

            2.1. A muzeális jelenség története

                        A muzeális viszony

                        Múzeumtörténet és muzeáltörténet

                        A muzeáltörténet forrásai

                        Muzeális és megőrző gyűjtés

                        Kutatástörténet

                        Periodizálás

                        A gyűjtemények nyilvánossága

            2.1.1. Premuzeális korszak

                        A legkorábbi megközelítések

                        Görögök

                        Rómaiak

                        Az ókor utáni Európa

                        Ázsia

            2.1.2. Protomuzeális korszak

                        A hercegek és pápák mint gyűjtők

                        Naturáliagyűjtemények

                        Kunst- und Wunderkammern

                        A múzeum mint idea

            2.1.3. Paleomuzeális korszak

                        Polgári gyűjtemények

                        Udvari reprezentáció

            2.1.4. Mezomuzeális korszak

                        Nyilvános múzeumok

                        Új múzeum-fajták

                        Térformák

                        Megvilágítás

                        A múzeum mint autonóm épülettípus

            2.1.5. Neomuzeális korszak

                        Az első jövőgondolatok

                        Háború és kultúra

                        Az ideológiák haszonélvezői

                        Múzeumépítészet

                        Új múzeum-fajták

                        Professzionalizálódás és képzés

                        A nyilvánosság kontrollja

            2.2. A muzeológia fejlődése

                        Publikációk

                        Az első elméleti írások

                        17. század

                        18. század

                        19. század

                        Folyóiratok és egyesületek

                        Muzeológiai kutatás

                        Aktuális muzeológiai kutatás


3. Elméleti muzeológia

            3.1. Szelekció

            3.1.1. A szelekció alapelvei

                        Társadalmi érték

                        Muzeális érték

                        Értékfokozatok

                        Muzeális források

                        Eredetiség és hitelesség

                        Tárgy verus musealie

                        A tárgy jelentésváltozása

                        A musealie fogalma

                        Aktív szelekció

                        A válogatás kritériumai

                        A válogatás módszertana

                        A múzeum mint intézmény jellemzői

                        Intézmény-fajták és alapvető feladataik

            3.1.2. A múzeumi tárgy

                        Hitelesség

                        Kontextus

                        A musealien mint jel

                        Pótlékok

            3.1.3. Dokumentáció és kutatás

                        A muzeális dokumentáció

                        Muzeológiai kutatás

            3.2. Tezaurálás

            3.2.1. A tezaurálás alapelvei

                        A muzeális kincs klasszifikációja

            3.2.2. A múzeumi gyűjtemény

                        Gyűjteményi fundus

                        Szerzeményezési és selejtezési módszerek

                        Gyűjteményi alapirányok

                        Jelenkorgyűjtés

                        Gyűjteményi műfajok

                        Gyűjteményfajták

            3.2.3. Gondoskodás és megőrzés

                        Közvetítés versus megőrzés

                        Anyagok

                        Változásfaktorok

                        Megelőzés, konzerválás, restaurálás

            3.3. Kommunikáció

            3.3.1. A kommunikáció alapelvei

                        A kommunikáció fizikai és pszichikai előfeltételei

                        Emlékezet

                        Lateralität

                        Jelek általi kommunikáció

            3.3.2. A muzeumi közvetítés

                        A múzeum nevelő funkciója

                        A közönség

                        Közönségkutatás és látogatókutatás

                        Látogatási statisztikák

            3.3.3. Bemutatás és interpretáció

                        Múzeumi kiállítás általi bemutatás

                        Múzeumi kiállítási típusok

                        Gondolati tartalmak közvetítése kiállítások által

                        Kifejezési- és információs eszközök

                        Információs fokozatok

                        Kontexus-információ

                        Grafikus információ

                        Szöveges információ

                        Kiállítástervezés

                        Múzeumi interpretáció

                        Múzeumi programok

                        Múzeumi publikációk

                        Múzeumi PR

                        A múzeum hatóköre

                        Kiértékelés

                        Kommunikációkutatás

            3.4. Institucionalizálás

            3.4.1. Az institucionalizálás alapelvei

                        A tömegtől a csoportig

                        Institucionalizálás

                        Szervezés

                        Tervezés

                        Ellenőrzés

            3.4.2. A múzeum mint intézmény

                        A múzeum feladatai és céljai

                        Múzeum-koncepciók

                        A múzeum definíciója és alapfeltételei

                        Rokon intézmények

            3.4.3. Tervezés és beosztás

                        Általános múzeumtervezés

                        Személyre szabott tervezés

                        Munkaetika

                        Múzeumi műfajok

                        Múzeumajták

 

4. Alkalmazott múzeológia

            4.1. A tárgy kiválasztása és dokumentálása

            4.1.1. Alapelvek

            4.1.2. Tárgyválasztás

                        A választási mértékek

            4.1.3. Dokumentáció és kutatás

                        Dokumentálási rendszerek

                        Dokumentálási eszközök és eljárások

                        Kutatási alapelvek

                        Kutatási tárgyak

                        Kutatási szerveztek

                        Berendezések és segédeszközök

            4.2. Az állomány létrehozása és kezelése

            4.2.1. Alapelvek

            4.2.2. Gyűjteményfelépítés és gazdálkodás

                        Dokumentációs tezaurusz

                        Gyűjteménygazdálkodás

                        A gyűjteménygazdálkodás költségei

                        Gyűjtési irányelvek

                        Szerzeményezés

                        Deakzession

                        Kölcsönzések

                        Deposita

                        Általános gyűjteménykezelés

                        Regisztrálás

                        Leltározás

                        Katalogizálás

                        Ellenőrzés

                        Értékfelmérés

                        Biztosítás

                        Ki-és beszállítás

                        Automatikus adatfeldolgozás

            4.2.3. Ápolás és megőrzés

                        Károkok

                        Megelőző konzerválás

                        Megőrző konzerválás

            4.3. Az állomány közvetítése és PR

            4.3.1. Alapelvek

            4.3.2. Kiállítások

                        Információ-sűrűség

                        Férőhely

                        Alapkövetelmények

                        Vonzó és megtartó erő

                        Befolyás a látogatói szokásokra

                        A rendezés komponensei

                        Kiállítástervezés

                        Primér rendezés: tartalmi elrendezés

                        A célcsoportok megszólítása és a látogatók motíválása

                        Rendezési alapelvek és dramaturgia

                        Sekundér rendezés: design és felépítés

                        Design-tényezők

                        Kiállításkategóriák

                        Kiállításgrammatika

                        Rendezési eszközök

                        Antropomertikus adatok

                        Fény

                        A kiállítás megvilágítása

                        Kiállítási segédletek

                        Inszenírozás

                        Kiegészítő kiállítóeszközök

                        Substitute

                        Képek

                        Audiovizuális és elektronikus média

                        Szövegek

                        A szövegformálás alapelvei

                        Tipográfia

                        Olvashatóság és érthetőség

                        Olvashatóság és érthetőség-mérés

                        A kiállítás felépítése

            4.3.3. Programok

                        Képzés

                        Alapkövetelmények

                        Tervezés és végrehajtás

                        Módszerek

            4.3.4. Publikációk

                        Populáris publikációk

                        Szakmai publikációk

                        Kéziratformálás és előállítás

                        Irás és mondat

                        Kiadó és forgalmazó

            4.3.5. PR-munka

                        A PR eszközei

                        Alapvető alapelvek

                        Személyek és rendelkezések

                        Múzeumegyesületek

                        Közönségkutatás

                        Látogatottság-kutatás

                        Erhebungsformen

                        Látogatói kérdőívek

                        Kiértékelés

            4.4. Tervezés, szervezés és management

            4.4.1. Alapelvek

                        Átfogó, hosszútávú tervezés

                        Rövidtávú tervek [...]

                        Jogi kérdések

            4.4.2. Személyzet [...]

            4.4.3. Finanszírozás [...]

            4.4.4. Épület és berendezés

                        [...]

            4.4.5. Biztonság

                       

3. exkurzus: A jövő