Tematika

Az előadás célja, hogy a hallgatók tisztában legyenek a 20. század második fele és a 21. századi egyetemes és magyar művészet főbb irányzataival, mozgalmaival, technikáival, új műformáival, legfontosabb képviselőivel, legmeghatározóbb műveivel, valamint a kölcsönhatásokkal. Különös hangsúlyt kap a hazai gyűjteményekben található, vonatkozó tárgyanyag. A kötelező irodalom kiegészíti az előadásokon hallottakat.

 

 

Előadások időpontja

Szeptember 13. –

                Szeptember 20. – Tanítási szünet

Szeptember 27. –

Október 4. –

                Október 11. – Tanszéki kirándulás

Október 18. –

Október 25. –

                November 1. – Őszi szünet

November 8. –

November 15. –

November 22. –

      November 29. – elmarad (filmvetítés!)

December 6. –

December 13. –

 

Vizsgairodalom

 

Kötelező:

 

Dempsey, Amy: A modern művészet története. Stílusok + iskolák + mozgalmak. Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 2003. 174-288. (A könyvben található címszavakkal definíciószerűen is tisztában kell lenni.)

 

Andrási Gábor – Pataki Gábor – Szücs György – Zwickl András: Magyar képzőművészet a 20. században. Corvina, Budapest, 1999. 122–267.

 

Kötelezően választható 1 fejezet / rész a megadott 17 körül, lásd: itt

 

Ruhrberg, Karl – Schneckenburger, Manfred – Fricke, Christine – Honnef, Klaus: Művészet a 20. században. Szerkesztette Ingo F. Walther. Taschen/Vince Kiadó, Budapest, 2004.

 

Ajánlott:

 

Beke László – Gábor Eszter – Prakfalvi Endre – Sisa József – Szabó Júlia: Magyar művészet 1800-tól napjainkig. Corvina, Budapest, 2002. 332-398.

 

A vizsgáról és a vizsgához 

Vizsgakövetelmény 

Az előadások anyaga, a szakirodalom szöveg és képanyaga, valamint a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapest, a Szépművészeti Múzeum—Magyar Nemzeti Galéria

vonatkozó műveinek ismerete az állandó kiállításokról és a múzeumok honlapjáról.

A megadott kötelező szakirodalom reprodukcióin szereplő művekből és a múzeumok anyagából összeállított, válogatott képanyag erről az oldalról letölthető (lásd lentebb).

 

Mit kell tudni a...

2-es jegyért

A megadott kötelező irodalomban található reprodukciók alapján vetített képanyagból 5 db kép felismerése (alkotó, a mű címe / funkciója, évszáma, múzeumi darabok estében – ha külön fel van tüntetve, hogy tudni kell –, épületeknél evidensen: hol található). Ha az első öt kép vetítése után nem sikerül az öt meghatározás, maximum még két képet vetítek.

3-as jegyért

El kell tudni mondani, hogy az öt közül bármelyik mű a szakirodalomban milyen szűkebb és tágabb témakörben szerepel, erről röviden beszélni, ismertetni, mit írtak a művel kapcsolatban.

Ismerni kell ezen a szinten a múzeumokban található műveket, amelyek a képösszeállításban szerepelnek. A múzeumokban az állandó kiállításon kiállított műveket közelről alaposan nézzék meg, a csak „élőben” érzékelhető kvalitásokra, technikákra rákérdezek.

A hazai múzeumokban található művekről a múzeumok honlapján lehet tájékozódni, némelyikhez rövidebb ismertető szöveg is tartozik. (Az URL a képanyagban meg lesz adva.)

4-es jegyért

A fentebbi vonatkozó témakör elhelyezése a 20. századi művészet egészében, összefüggésekre rámutatás. A kötelezően választható irodalomból a választott rész ismertetése.

5-ös jegyért

Kiemelkedő teljesítmény minden fentebb és lentebb megadott ismeretanyagban.

Plusz: mindenki választhat egy „kedvenc” művet, illetve ehhez rendelt téma- és problémakört is, amelyből esetleg külön is felkészül. Erre nem feltétlenül kérdezek rá minden esetben, és ennek az ismerete nem „helyettesíti” az átfogó tudást.

Értékelem, ha képesek a feladott szakirodalommal kapcsolatban érdemben kritikai megjegyzéseket tenni.

Minden hallgatóra kb. 10-15 perc fog jutni.

 

Képanyagok

Dempsey_2003 (100 kép)

MKa20sz_1999 (85 kép)

A Ludwig Múzeum és a SzMM anyaga (32 kép)

Az MNG+LUMU magyar anyaga (33 kép)

 

2019/2020-as tanév 1. (őszi) félév

BBN-MÜV-412

BA – Egyetemes és magyar művészet a 20 sz. második felében

Szőke Annamária, docens

Péntek, 10.00–11.30, 112-es terem