2020/2021-as tanév 2. (tavaszi) félév

19. századi egyetemes művészet, BA

(MÜV-381)

Szőke Annamária, docens

kedd, 12.00–13.30, online, Teams

 

 

Tematika

Az előadás célja, hogy a hallgatók tisztában legyenek a 19. századi egyetemes művészet főbb irányzataival (klasszicizmus, romantikák, realizmus, impresszionizmus, posztimpresszionizmus, szimbolizmus, etc.), legfontosabb képviselőivel és legmeghatározóbb műveivel, elsősorban a német, francia és angol művészeti fejleményeken keresztül. Különös hangsúlyt kap a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiben található, vonatkozó tárgyanyag. A kötelező irodalom kiegészíti az előadásokon hallottakat.

 

Előadások időpontja

Február 9. -- Óramegbeszélés

Február 16. –

Február 23 –

Március 2 –

Március 9 –

Március 16 –

Március 23 –

Március 30 –

Április 6 – Tavaszi szünet

Április 13 –

Április 20 –

Április 27 –

Május 4 –

Május 11 –

 

Kötelező tananyag

Bevezetés a 19. századi egyetemes művészetbe. Írta Szőke Annamária a Sulinet program számára, Budapest, 2004. PPP-re átdolgozta távoktatás céljára: SzA, 2020 márciusában.

Tartalomjegyzék és egyes anyagok letöltése: itt

Formátum: .pps. Az egyes részeket le kell tölteni (pár perc), és akkor nézhető a diavetítés (ezekkel a böngészőkkel működött: Firefox, Explorer, Chrome).

 

Kötelezően választható irodalom

Hofmann, Werner: A földi paradicsom. 19. századi motívumok és eszmék. Fordította: Havas Lujza. Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 1987.

A négyes jegyért kötelező az Előszó és A művész a műtermében című fejezet (9–19).

Az ötös jegyért mindenki kötelezően két fejezetet választ a következők közül:

Természet és történelem (20–24);

Fenntartás nélküli művészet (25–47);

A belső szükségszerűség (47–66);

Az emberiség képei (67–85);

A világ mint közszemlére tétel (86–110);

A nagy ember (111–144);

A földi pokol (145–173);

A csendes élet (174–199);

A mint mítosz (200–228);

A földi paradicsom (229–253);

A meghasonlott évszázad (254–263).

Az egyes fejezetekhez tartozó jegyzeteket és A művészek és a reprodukált művek jegyzéke című részben a választott fejezetekhez tartozó anyagokat is olvassák el.

A könyv Pdf formátumban, két részletben letölthető: itt és itt.

 

A vizsgáról és a vizsgához

Vizsgakövetelmény

Az előadások anyaga, a szakirodalom, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria 1800 utáni nemzetközi gyűjteményének 18-19. századi anyagából válogatott művek ismerete reprodukciók nyomán (lásd a képanyagban). A gyűjtemény anyagából jelenleg az MNG-ben Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből címmel egy kisebb kiállítás látható (információt róla lásd: itt), amelynek vonatkozó anyagát csak abban az esetben kötelező megnézni, ha a múzeumok kinyitnak a vizsgaidőszak megkezdése előtt. Ezen kívül a gyűjtemény anyagát böngészhetik: itt.

 

Mit kell tudni a...

2-es jegyért

A megadott kötelező tananyagban található reprodukciók alapján vetített képanyagból 5 db kép felismerése (alkotó, a mű címe / funkciója, évszáma, múzeumi darabok estében – ha külön fel van tüntetve, hogy tudni kell – hol található). Ha az első öt kép vetítése után nem sikerül az öt meghatározás, maximum még két képet vetítek.

3-as jegyért

A vetített képek közül egyet kiválaszthatnak, és arról bővebben beszélnek. El kell tudni mondani, hogy a mű a tananyagban milyen szűkebb és tágabb témakörben szerepel, erről röviden beszélni, ismertetni, mit írtak a művel kapcsolatban.

Ismerni kell ezen a szinten összességükben a Szépművészeti Múzeumban és a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galériában található műveket, amelyek a képösszeállításban szerepelnek.

4-es jegyért

A fentebbi vonatkozó témakör elhelyezése a 19. századi művészet egészében, összefüggésekre rámutatás.

Ezen a szinten W. Hofmann könyvéből az előszó és egy megadott fejezet ismerete (lásd a Kötelezően választható irodalomban).

5-ös jegyért

Kiemelkedő teljesítmény minden fentebb és lentebb megadott ismeretanyagban.

Ezen a szinten W. Hofmann könyvéből két választható fejezet ismerete (lásd a Kötelezően választható irodalomban).

Értékelem, ha képesek a feladott szakirodalommal kapcsolatban érdemben kritikai megjegyzéseket tenni.

Minden hallgatóra kb. 10-15 perc fog jutni.

 

Képanyag

Képanyag a vizsgához: 19c_egy_images+Captions.pps (165 Mb)

Csak a digitális tananyagban szereplő képek vannak benne (213 db), de kronológiai sorrendben. Ezen elrendezés révén egy más összefüggésben is látják a műveket. Ebben az összeállításban az adatokat is olvashatják, a vizsgán értelemszerűen feliratok nélkül fogom vetíteni a képeket. A memorizálás során az a legfontosabb, hogy a műveket legalább évtizedre tudják datálni, valamint az alkotók neveit ismerjék.