2022/2023-as tanév 1. (őszi) félév

BBN-MÜV-412

BA – Egyetemes és magyar művészet a 20 sz. második felében

Szőke Annamária, docens

Péntek, 10.00–11.30, 112. terem + online: Teams

 

 

Tematika

Az előadás célja, hogy a hallgatók tisztában legyenek a 20. század második fele és a 21. századi egyetemes és magyar művészet főbb irányzataival, mozgalmaival, technikáival, új műformáival, legfontosabb képviselőivel, legmeghatározóbb műveivel, valamint a kölcsönhatásokkal. Különös hangsúlyt kap a hazai gyűjteményekben található, vonatkozó tárgyanyag. A kötelező irodalom kiegészíti az előadásokon hallottakat.

 

Előadások időpontjai

09.16. – Óramegbeszélés

09.23. –

09.30. –

10.07. – Intézeti kirándulás: Szentendre

10.14. –

10.21. –

10.28. –

11.04. –

11.11. –

11.18. –

11.25. –

12.02. –

12.09. – Online óra

12.16. – Őszi szünet

 

Vizsgairodalom

 

Kötelező:

Dempsey, Amy: A modern művészet története. Stílusok + iskolák + mozgalmak. Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 2003. 174-288. (A könyvben található címszavakkal definíciószerűen is tisztában kell lenni.) Letölthető a Teams-ből.

 

Andrási Gábor – Pataki Gábor – Szücs György – Zwickl András: Magyar képzőművészet a 20. században. Corvina, Budapest, 1999. 122–267. Letölthető a Teams-ből.

 

Szabadon választható:

Egyetemes művészet:

A kötelező irodalomban tárgyalt irányzatok, művészek, művek közül egyet kiválasztanak, és arról szóló vagy ahhoz kapcsolódó idegennyelvű (szóba jöhet: angol, német, francia, esetleg olasz) szakirodalmat választanak a Jstor-ból. A választott tanulmány adatait, linkkel együtt elküldik nekem legkésőbb a vizsgájuk időpontja előtt egy héttel (lehetőleg inkább korábban).

Magyar művészet:

A kötelező irodalomban tárgyalt irányzatok, művészek, művek közül egyet kiválasztanak, és arról szóló vagy ahhoz kapcsolódó magyar vagy idegennyelvű szakirodalmat választanak az Arcanumból vagy az interneten elérhető igényes tartalmakból. Ha olyan írást választanak, amely nem elérhető a neten digitális formában, akkor annak adatait nekem megírják, és ha rábólintok, és esetleg nincs meg a könyvtáramban, akkor szkennelve átküldik. A választott tanulmány adatait, linkkel együtt elküldik nekem legkésőbb a vizsgájuk időpontja előtt egy héttel (lehetőleg inkább korábban).

Mind a két területről szabadon választott irodalom esetében elképzelhető, hogy a választást nem fogadom el (ok: nem tartom azt elég színvonalasnak), és másikat kérek, vagy szükség esetén ajánlok.

 

Ajánlott:

Beke László – Gábor Eszter – Prakfalvi Endre – Sisa József – Szabó Júlia: Magyar művészet 1800-tól napjainkig. Corvina, Budapest, 2002. 332-398. Letölthető a Teams-ből.

 

A vizsgáról és a vizsgához

Vizsgakövetelmény 

Az előadások anyaga, a szakirodalom szövege és képanyaga, valamint a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapest, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria vonatkozó műveinek ismerete az állandó kiállításokról és a múzeumok honlapjáról. A megadott kötelező szakirodalom reprodukcióin szereplő művekből és a múzeumok anyagából összeállított, válogatott képanyag erről az oldalról letölthető (lásd lentebb).

 

Mit kell tudni a...

2-es jegyért

A megadott kötelező irodalomban található reprodukciók alapján vetített képanyagból 5 db kép felismerése (alkotó, a mű címe / funkciója, évszáma, múzeumi darabok estében – ha külön fel van tüntetve, hogy tudni kell –, épületeknél evidensen: hol található). Ha az első öt kép vetítése után nem sikerül az öt meghatározás, maximum még két képet vetítek.

3-as jegyért

El kell tudni mondani, hogy az öt közül bármelyik (értsd: szabadon választható) mű a szakirodalomban milyen szűkebb és tágabb témakörben szerepel, erről röviden beszélni, ismertetni, mit írtak a művel kapcsolatban.

Ismerni kell ezen a szinten a múzeumokban található műveket, amelyek a képösszeállításban szerepelnek. A múzeumokban az állandó kiállításon kiállított műveket közelről alaposan nézzék meg, a csak „élőben” érzékelhető kvalitásokra, technikákra esetleg rákérdezek. (Igyekezzenek megnézni az állandó kiállítások anyagát minél hamarabb, mert elképzelhető, hogy ismét bezárnak a múzeumok.)

A hazai múzeumokban található művekről a múzeumok honlapján lehet tájékozódni, némelyikhez rövidebb ismertető szöveg is tartozik. (Az URL a képanyagban meg lesz adva.)

4-es jegyért

A szabadon választható irodalomból a választott írás ismertetése.

5-ös jegyért

A fentebbi körvonalazott témakörökben a vizsgán konkrétan szóba kerülők elhelyezése a 20. századi művészet egészében, összefüggésekre rámutatás.

Kiemelkedő teljesítmény minden fentebb megadott ismeretanyagban.

Értékelem, ha képesek a feladott szakirodalommal kapcsolatban érdemben kritikai megjegyzéseket tenni.

Minden hallgatóra kb. 10-15 perc fog jutni.

 

Képanyagok

Dempsey_2003 (100 kép)

MKa20sz_1999 (85 kép)

A Ludwig Múzeum és a SzMM anyaga (32 kép)

Az MNG+LUMU magyar anyaga (33 kép)