Dr. Mecsi Beatrix

(Ph.D. University of London)

Életrajz

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakán szerzett kitüntetéses diplomát 1998-ban, majd 1999-ben az ELTE japán szakán diplomázott kitüntetéssel. 1999-ben koreanisztikai programbizonyítványt szerzett. 1999-ben elnyerte a Pro Scientia Aranyérmet. Az 1999/ 2000-es tanévtől kezdődően a University of London (SOAS) művészettörténet-régészet szakának teljes képzésű PhD kurzusára nyert felvételt. Itt a Korea Foundation, a University of London (SOAS), a Pro Renovanda Cultura Hungariae, a Soros Alapítvány és a Magyar Állami Eötvös ösztöndíjak támogatásával végezte tanulmányait. 2001-ben művészetelmélet és gyakorlat szemináriumot vezetett a University of London művészettörténet-régészet szakán. 2001-2002-ben a szöuli Yonsei Egyetem intenzív nyelvi képzésén vett részt és koreai művészettörténetet hallgatott a szöuli Hong’ik Művészeti Egyetemen. 2002-ben a londoni Sotheby’s Művészettörténeti Intézetének MA-kurzusán előadó. 2003-tól a University of London művészettörténet-régészet szakának japán művészet MA-kurzusán előadó, és szemináriumvezető a bevezetés Kelet-Ázsia művészetébe című kurzuson. 2003 novemberében védte meg doktori értekezését Londonban „How Bodhidharma Came to the East? Representations of the First Zen Patriarch in East Asian Art” címmel.

2004-ben a Magyary Zoltánról elnevezett ösztöndíjat, 2006-ban pedig az OTKA posztdoktori ösztöndíját nyerte el, kutatásait az ELTE Művészettörténeti Intézetében végzi. 2004 szeptemberétől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet szakán óraadó. 2006 nyarán a szöuli Yonsei Egyetemen összehasonlító Kelet-ázsiai művészettörténetet tanított.

Kutatási területe a keleti és nyugati művészetelmélet és művészettörténet-írás elméleti és módszertani kérdései, a középkori kelet-ázsiai és európai művészet és vallások összefüggései, a kelet-ázsiai buddhista művészet és a kortárs művészet. Rendszeresen jelennek meg publikációi az Új Művészet és a Balkon című művészeti folyóiratokban.

 

Fontosabb publikációk:

How Bodhidharma Came to the East? Representations of the First Zen Patriarch in East Asian Art”, University of London, SOAS, 2003.

 

“Identification problems of Korean Bodhidharma-paintings”, University of Rome “La Sapienzia” Faculty of Oriental Studies, 21st AKSE Conference-papers, 2003.

 

„Szentek Kelet-Ázsiában”, Pro Scientia, Miskolc, 2004.

 

„Hogyan érkezett Bodhidharma Japánba?” MTA Orientalisztikai Bizottság & ELTE, Budapest, 2000. pp. 120-126; 245-257.

 

“A japán keljfeljancsi. Avagy: Hogyan lett a szentből játékbaba?” Műhely, különszám, Győr, November, 1999, pp. 116-118.

 

“Japánok az Amerikai Egyesült Államokban”, Terebess Ázsia E-tár www.terebess.hu